Nu ger sig Ernst Billgren in i NFT världen

Författare: kerstin.lord

På Bar Brillo visar Ernst Billgrens sitt första NFT verk
Curator är Jan Åman, som många kommer ihåg som en av grundarna av Färgfabriken. Och man har valt att samarbete med Tradera. En aktör som inte i vanliga fall sammankopplas med konst men som nu siktar på att bli ledande när det gäller digital konst.


”Everydays: the first 500 days” såldes för 650 millioner.

När jag på allvar började höra talas om NFT var i samband med auktionshuset Christies revolutionerande försäljning, som det första auktionshus i världen att sälja ett NFT- verk. De sålde Beeples verk ”Everydays: the first 500 days”. Konstnären hade lagt ut en bild på nätet varje dag i 13 år sedan den 1 maj 2007 och sammanställt bilderna till ett kollage. Verket såldes för $69, 346,250. Ungefär 650 millioner kronor i februari 2021.


Non-fungible token
Genom den försäljningen började begreppet NFT bli allmänt spritt. Non-fungible token, Icke utbytbara tecken, där alla transaktioner är spårbara bakåt i tiden. Det är en block-kedje teknik, men som till skillnad från kryptovalutan där varje token (tecken) är utbytbar är inte NFTens tecken utbytbara. De måste alltså se ut som de gör. Konstverks originalitet och autenticitet kan verifieras, man kan försäkra att verket är ett original och därmed skiljer det sig från
kopiorna.


Ett vackert skåp
Ernst Billgren har sin vana trogen vänt och vridit på begreppet och gjort precis tvärtom, men inte bara, utan både och…. Billgrens NFT verk är till del väldigt fysiskt. Ett vackert skåp, som när man öppnar dörrarna ser ut precis som- ja NFT verket. Men till skillnad från andra NFT verk så får köparen av Billgrens NFT faktiskt ta hem skåpet och hänga det på väggen. Det skulle kunna vara att han inte riktigt vågar ta till sig det här med ett icke fysiskt verk som man äger men… inte ändå. För ägandeskapet av ett NFT verk är ju egentligen bara vetskapen om att jag eller någon annan har ett sertifikat som säger vem det är som äger verket. Men det är ju fritt och tillgängligt för alla andra där ute på nätet, att kopiera eller göra vad man finner lämpligt. Men i slutändan att äga ett NFT verk handlar mer i mina ögon om att ha någonstans att göra av med sitt enorma bitcoin kapital. Som många besitter och som inte alltid bara går att växla in till dollar, kronor, eller vad det nu är för valuta man vill ha.


Tolv kapitel, tolv portar och en bok

Billgrens NFT verk är inbäddat i en lång historia med många lager. Det här NFT verket är det första av 12, som i sin tur bygger på en bok- som ska skrivas. Det är tolv kapitel, tolv portar där var och en kommer att bli ett NTF verk. Om det också kommer ett skåp till de andra förtäljer inte historien ännu…

Men sen är det också utgrävningen. Den arkeologiska utgrävningen där man hittar en NFT! Den utspelar sig kanske i framtiden? Det är fascinerande och speglar med önskvärd tydlighet hur allt skapat av människa alltid föregåtts av en tanke. Skillnaden på det materiella och det immateriella är inte så stor. Allt är i vårt huvud.

Samarbetspartnern Tradera

Men det kommer mer, försäljningen går inte till som andra konventionella konstförsäljningar där en avsevärd part går till förmedlaren, auktionsverket eller galleristen. Utan den här försäljningen sker i en mer demokratisk anda enligt Jan Åman, genom samarbetspartnern Tradera. Vilket innebär att hela 98% går till konstnären.

Att utställningen också visas på en restaurang och inte ett galleri eller museum är även det en strategisk manöver. För Billgren vill prova var konstens gränser går och är ständigt på jakt efter nya grepp, nya vinklingar och perspektiv. Kul, tänkvärt och spännande.

Relaterade nyheter

Konstutställningar

Annanvärlden, Målningar av Martin Ålund

Martin Ålund, Annanvärlden # 17, 2023, akryl och olja på duk. 80×100 cm. Annanvärlden Vi har bjudit in konstnären Martin Ålund till Galleri Flach. Dämed